Nuffnang ad

Wednesday, September 14, 2011

PERBEZAAN DI ANTARA AHLONG DAN PEMBERI PINJAMAN BERLESEN

Berita ini saya petik dari BERITA WILAYAH OGOS 10/2009

Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Yang Sah Tidak Guna Iklan Tampal
PETALING JAYA, 10 Ogos (Bernama) -- Pemberi Pinjaman Wang (PPW) Berlesen mulai Isnin tidak akan menggunakan iklan berbentuk pelekat bagi membezakan perkhidmatan mereka yang sah dengan pemberi pinjaman ah long.

Presiden Persatuan Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Malaysia (MiLMA), R.C. Veeraseelan berkata jika terdapat lagi iklan berbentuk pelekat di mana-mana lokasi selepas ini, itu bermakna ia bukan iklan PPW Berlesen.

"Hasil perbincangan menyeluruh, semua wakil negeri kami sebulat suara bersetuju tidak akan menggunakan pelekat dan tidak melakukan perkara yang mencerminkan budaya ah long.

"Hanya kira-kira 20 peratus daripada PPW Berlesen menggunakan pelekat untuk pengiklanan sebelum ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen Anti-Sticker Iklan dan menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) dengan 10 wakil negeri PPW Berlesen di sini.

Beliau berkata MoU yang ditandatangani oleh wakil dari Perak, Selangor, Johor, Pulau Pinang, Perlis, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Kuala Lumpur yang menyokong kempen itu untuk mewujudkan konsep bandar bersih tanpa iklan berpelekat.

Veeraseelan berkata kempen itu akan dilaksanakan melalui tiga peringkat iaitu pertama, persatuan akan menghantar notis berdaftar kepada semua PPW Berlesen agar mengamalkan Anti-Sticker Iklan dan bekerjasama dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Katanya, sebagai langkah susulan, persatuan akan mengarahkan semua ahli PPW Berlesen untuk tidak memaparkan iklan perniagaan berhampiran dengan tempat ibadat, institusi pendidikan, hospital dan taman permainan kanak-kanak, pondok telefon, tiang lampu, koridor atau dinding bangunan.

Seterusnya, persatuan mencadangkan semua PPW Berlesen menggunakan papan tanda iklan yang seragam mengikut saiz, corak, dan kandungan yang mencerminkan peminjam wang diinstitusikan, katanya.

"Melalui langkah ini, ia akan memudahkan orang ramai, KPKT, Kementerian Dalam Negeri, polis dan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia mengenali persatuan di samping dapat membezakan urusan pinjaman PPW Berlesen dengan ah long," katanya.

Sehubungan itu juga, Veeraseelan berkata persatuan akan menyampaikan memorandum kepada KPKT untuk menambah komponen baru dalam syarat permohonan PPW Berlesen dengan meletakkan bahawa PPW berlesen tidak boleh menggunakan pelekat walaupun mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan.

Katanya, PPW Berlesen harus mempamerkan alamat dan nombor telefon pejabat dalam setiap edaran publisiti kepada orang awam.

Selain itu persatuan turut merangka pelan jangka panjang untuk kemajuan industri itu untuk mewajibkan setiap ahli PPW Berlesen atau bakal mengusahakan perniagaan jenis itu menghadiri satu modul kursus asas PPW.

"Terdapat tiga modul dalam kursus selama sehari atau enam bulan iaitu pengenalan Akta Pemberi Pinjaman Wang 1951 (Pindaan 2003), kod etika dan cara pungutan balik wang," kataya.

Setakat ini, sebanyak 90 peratus daripada 3,000 syarikat PPW Berlesen dengan membabitkan seramai 1,300 individu telah menjadi ahli persatuan PPW Berlesen selepas tujuh tahun ditubuhkan. 
  


Berita ini saya petik dari mSTAR Online Sept 7/2011
Kerajaan Tidak Lupus Lesen Pemberi Pinjam Wang
KOTA KINABALU: Kerajaan tidak berhasrat untuk melupuskan lesen yang dikeluarkan mengikut Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 buat masa ini, kata Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Lajim Ukin.
Beliau berkata ini kerana tujuan asal akta berkenaan adalah baik, iaitu membantu atau memberi peluang kepada orang ramai untuk mendapatkan pinjaman secara sah dan mudah. "Cuma ada segelintir syarikat pemberi pinjam wang berlesen ini yang dilaporkan tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang mempunyai bidang kuasa dalam hal ini. "Mereka menyalahgunakan lesen untuk tujuan mengaut keuntungan, dan difahamkan ada yang mengenakan 'interest' sehingga 40 peratus (setahun) iaitu lebih tinggi daripada 'interest' yang dikenakan oleh 'Ah Long'...inilah yang kita mahu kawal," katanya kepada pemberita, di sini malam Selasa.
Beliau yang ditemui pada rumah terbuka sempena Aidilfitri di kediamannya, mengulas saranan pelbagai pihak agar kerajaan menarik balik lesen pemberi pinjam wang jika agensi terbabit lebih banyak mendatangkan masalah kepada pengguna.
Pihak berkenaan berkata agensi itu tidak perlu wujud kerana pengguna mempunyai banyak pilihan melalui institusi yang dikawal baik oleh Kementerian Kewangan dan Bank Negara.
Mengulas lanjut, Lajim berkata syarikat yang memperolehi lesen pinjam wang tertakluk kepada syarat kadar faedah tidak melebihi 18 peratus setahun serta tidak sepatutnya menyimpan kad ATM bank peminjam sebagai sekuriti pinjaman.
Beliau berkata kementeriannya memandang serius perkara itu dan tindakan tegas termasuk membatalkan lesen, akan diambil terhadap mereka yang tidak mematuhi peraturan.
"Kita memohon kerjasama orang ramai atau pengguna yang mempunyai maklumat ini supaya menghubungi terus pegawai kementerian.
"Ini memudahkan pihak kementerian membuat siasatan dan kita harap peminjam wang jujur dan bertanggungjawab terhadap maklumat yang diberikan," katanya.
Bagi penduduk Sabah, mereka boleh membuat aduan itu di Kementerian Kewangan negeri yang diperturunkan kuasa memberi lesen, manakala di Sarawak lesen pinjam wang dikeluarkan Pejabat Ketua Menteri dan Pejabat Residen.
-BERNAMAMENGAPA INI SEMUA TERJADI???TEPUK DADA TANYA SELERA...

 
GARA-GARA AHLONG ATAU CETI HARAM KAMI PEMBERI PINJAMAN YANG MEMPUNYAI LESEN YANG SAH TURUT DI ANCAM OLEH MASYARAKAT UMUMNYE.WALAU BAGAIMANAPUN KAMI MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA PELANGGAN YANG MASIH MEMPERCAYAI KHIMAT KAMI.

10 comments:

 1. Xavi Gerad Jude Am. Aiicco Sigorta plc Temsilcisi. Biz% 3 Geri Ödeme oraninda Kredi sunuyoruz. Ayşe (CEO) e-posta adresine bizimle irtibata ilgilenen varsa: xavigeradloanfirm@yahoo.com
  Eklendi sadece Aiicco Sigorta plc Izin Alir 20 yas üzeri yazıdan.
  Bireysel Krediler Yatırım.
  Isletme Kredileri Yatırım.
  Konsolidasyon Kredi.
  İnşaat Krediler.
  Bir'in Daha yaygın Ödeme yasindaki Your Language.
  Planı Çırak AYLIK ve yillik Ödemeler arasinda yorumsuz yapin.
  Esnek Kredi kosullari.
  Yil 5000 8000.000.00 Euro Kadar Kredi yok.
  FİRMAMIZ Güvenilir, Verimli, hizli ve yürüt BIR islemdir. Bize bugün.SR GERAD JUDE Yatırım plc: Yanitlar Isim gönderilmesi gerekmektedir. E-posta: xavigeradloanfirm@yahoo.com

  ReplyDelete
 2. bagaimana dgn iklan dalam suratkhabar?adakah itu sebenarnye PPWB atau ahlong?sy menghubungi satu nombor dari suratkhabar, dan hanya diajak berjumpa berhampiran rumah saya. org tersebut menjanjikan akan memberikan pinjaman berjumlah RM60K,tapi dimulakan dgn pinjaman RM5k dulu,kononnya utk melihat komitmen kita. dari pinjaman 5K tersebut sy hanya akan diberikan RM2000 shj dan perlu menjelaskan sejumlah Rm5000 dalam ansuran selama 2 minggu (2500x2). adakah cara begini sebenarnye dari PPWB?

  ReplyDelete
 3. Adakah Anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    dalam akaun bank anda
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  * Memohon - Dapatkan Kelulusan - Akaun dikreditkan dengan jumlah pinjaman
   Dapatkan Kelulusan dalam 10 min.just hubungi kami di

   E-mel homeofequity@gmail.com


  PERMINTAAN UNTUK PINJAMAN
  ================================
  Nama: ...................
  Nama kedua: ..................
  Hubungi Alamat: .................
  Negara: ...................
  Umur: ..........................
  Jantina: ....................
  Nombor Telefon: ..............
  Status: .................
  Pendudukan: ...............
  kedudukan: .................
  pendapatan bulanan: ..............
  Jumlah Pinjaman: .................
  Tujuan Pinjaman: ...............
  jangka masa: ....................
  Adakah anda memohon untuk pinjaman sebelum: ............
  anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
  sila mengisi dan menghantar borang tersebut kepada:


   E-mel homeofequity@gmail.com

  Yang ikhlas,
  Nicholas Payne
  C.E.O Modal Ekuiti

  ReplyDelete
 4. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang.
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) panjang.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam.
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan.
  daripada anda.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan.
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui.

  e-mel: cashfirmarena@gmail.com

  SIR EVA DEMETER
  Ketua Pengarah
  CASHFIRM

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adkh proses pnjmn ini mmrlkn upfront atau dposit...

   Delete
 5. Sy azuan...sy amt mmerlukn duit dlm msa trdkt ini...sy nk pnjm sbyk 5000.00 shja....sy hrp en.bleh bntu sy

  ReplyDelete
 6. Hello, i'm mr Recardo, a private loan lender who gives life time opportunity loans. Do you need a loan urgently to pay off your debts or you need a loan to enhance your business? You have been rejected by banks and other financial institutions? Do you need a consolidation loan or mortgage? looking for more because we are here to make all your financial problems a thing of the past. We lend funds to individuals in need of financial assistance, that have a bad credit or in need of money to pay bills, to invest on business at a rate of 2%. I want to use this medium to inform you that we provide a reliable and beneficiary assistance and will be willing to offer a loan. So contact us today by email at:Recardoroland.loanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 7. Pinjaman untuk pelbagai tujuan
  Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 dolar untuk 10 juta dolar
  Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  pinjaman
  tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
  pelanggan mesti
  Melebihi usia o f 18 tahun
  Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
  Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
  (Daviesruthfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 8. Pinjaman untuk pelbagai tujuan
  Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 dolar untuk 10 juta dolar
  Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  pinjaman
  tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
  pelanggan mesti
  Melebihi usia o f 18 tahun
  Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
  Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
  (Daviesruthfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum
  'Insya Allah' ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM menawarkan pinjaman dengan tingkat persentase tahunan yang sangat rendah APR menghubungi kami melalui e-mail kami: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com} untuk menikmati hal berikut: apakah Anda ditolak oleh Bank sebagai akibat dari kredit Sejarah Buruk Anda berutang secara finansial apakah Anda memerlukan dana untuk ekspansi bisnis atau Anda ingin memulai bisnis dengan modal tambahan atau Anda memerlukan pinjaman yang sangat besar untuk melaksanakan proyek ini, antara lain dengan ISKANDAR LOAN FIRM Anda bisa mengatakan "Alhamdulillah" karena kami menjamin kelayakan kepercayaan kejujuran 100% dalam pelayanan kami segera hubungi kami BBM INVITE: {D8980E0B} atau melalui alamat e-mail di atas Assalamu'alaikum wr wb,Allahu Akbar............Allahu Akbar..........Allahu Akbar

  ReplyDelete